Hvert andet år skal biler i Danmark synes og godkendes, før de igen må køre på vejene. Der er dog nogle ting, man skal være opmærksom på, inden man blot kører bilen i den nærmeste synshal. Synsmænd griber opgaven an på forskellige måder, og nogle steder kan du risikere, at bilen bliver stukket i med en skruetrækker for at undersøge, om den har rust.

Man kan derfor med fordel undersøge mulighederne i ens nærområde og forhøre sig blandt venner og kollegaer, mht. hvilken synshal de bruger, når de skal have bilen synet. På den måde kan man lave en sammenligning af de forskellige muligheder, således at man får valgt den rigtige.

Gode tips inden du kører din bil til syn

Her får du tre overordnede tips til at vælge den rigtige synshal:

  1. Få tjekket bilen af en mekaniker
  2. Forhør dig hos mekanikeren, hvilken synshal han / hun foretrækker
  3. Vælg en synshal, der bruges af bilforhandlere

Det vigtigste ved et bilsyn er naturligvis, at den bliver godkendt, således at man kan være sikker i trafikken i yderligere to år. Inden man triller afsted med bilen, kan man forinden tage forbi en mekaniker, som kan gennemgå bilen for de fejl og mangler, der bliver tjekket ved et bilsyn.

Dernæst kan man forhøre sig hos sin mekaniker, hvilken synshal, der er den mest pålidelige i lokalområdet. Langt de fleste synshaller er legitime, dog er der få steder i landet, hvor man kan få et såkaldt ”fuskersyn”. Her vil ens bil blive godkendt mod et beløb under bordet. Dog er det ikke sikkert, at den er driftssikker.

Dette bliver oftest tjekket i en synshal – hvad skal du være opmærksom på?

En af de vigtigste ting, der bliver undersøgt for, når bilen skal til syn, er rust. Er der rust på de bærende dele, støddæmpere, tårne og andet, vil bilen oftest blive kasseret ved syn og skal enten laves hos en pladesmed eller sælges til skrotpris.

Derudover bliver bremser og styretøj tjekket efter i sømmene, da bilen skal kunne være driftssikker på vejene – både for din egen og andres skyld. Find evt. en online synsrapport, hvis du er i tvivl om tjekpunkterne.