Kom Hele Vejen Rundt om Forlygterne 

Forlygterne er en af de vigtigste dele af bilen. De giver os mulighed for at se vejen i mørket, og det er derfor, at det er så vigtigt at have forlygter, der virker korrekt. 

Her kan du læse lidt om de forskellige slags lygter samt hvordan du justerer og udskifter defekte forlygter.Foto af en bilforlygte taget fra webstedet autodele24.com

De Forskellige Typer Forlygter til Bilen

Der findes to primære typer af forlygter til køretøjer, nemlig halogenlygter og LED-lygter.

Halogenforlygter er den mest almindelige type, og de fleste biler har dem. De er også den billigste løsning, og mange nye biler bliver stadig i dag produceret med tilhørende halogenlygter, selvom der er kommet nye alternativer til.

LED-lygter giver bedre lyskvalitet, og de har længere levetid end halogenlygter. De er også mere miljøvenlige. Dog er der EU-regler, som fastsætter at du udelukkende må installere LED-lyskilder i bilen, som er godkendte til dette formål. 

Udover LED og halogen, kan du også købe Xenon-lygter. Xenon-lygterne kaldes luksusudgaven af forlygter. Vær dog opmærksom på, om de er godkendte til danske veje, hvis du gerne vil sætte et par Xenon-pærer i forlygterne. 

Dine Forlygter Skal Overholde Reglerne 

Der er naturligvis striks lovgivning på lygteområdet i Færdselsloven. Forlygterne er nemlig så vigtigt et element i bilen, som kan skabe meget farlige situationer, hvis der ikke er korrekt lygteføring. 

Herunder kan du få genopfrisket lovkravene til dine forlygter i Danmark: 

 • Fjernlys: lyse mindst 100 meter af vejen op. 
 • Positionslys: lyse mindst 300 meter af vejen op. 
 • Nærlyset: lyse mindst 30 meter af vejen op. Ved nærlys skal lyset have et fald på én procent, som måles som en centimeter pr. meter. 
 • Parkeringslys: ses ved mindst 300 meters afstand. 

Du risikerer naturligvis en bøde, hvis din bils lygter ikke lever op til gældende lovkrav, så det betaler sig at have styr på lyset. 

Tjek Dine Forlygter Løbende

Når du skal ud og køre, anbefales det at du lige går en tur rundt om bilen først for at tjekke om alt er, som det skal være. Her kan du nemt spotte, om pæren i din forlygte eksempelvis er sprunget. 

Du kan selv tjekke, om lygterne lever op til kravene omkring korrekt lysføring: 

 • Parker din bil med mindst to meters afstand til en væg på fladt underlag. 
 • Mål højden fra jorden op til forlygtens midte. Træk to centimeter fra denne måling, da lyset skal falde mindst en cm/meter.
 • Marker højden på væggen og sæt en streg. 
 • Tænd til sidst nærlyset på din bil – nærlysets vandrette linje passe til stregen, som du markerede på væggen. 

Justering af Egne Forlygter

Hvis dine forlygter trænger til at blive justeret, så kan du selv gøre det. Det er nemmest, hvis du parkerer din bil, så der er en afstand på fem meter mellem bil og væg. 

Mål fra midten af dine forlygter og fem meter frem mod en væg. Når nærlyset er tændt, bør lyset ramme 5 cm under din måling på væggen, hvis det er korrekt.

Skal du justere nærlyset, kan du i de fleste tilfælde gøre det manuelt. Det finder du typisk til venstre for bilrattet. I bilens brugermanual kan du læse, hvordan du justerer lyset på netop din bil. Hvis du oplever problemer med justeringen, så kan det være, du bliver nødt til at tage et smut forbi dit autoværksted. 

Sådan Kan Du Skifte Forlygterne På Din Bil

Hvis du er lidt handy, er det ikke så svært at skifte bilens forlygter selv. Du kan følge vores trin-for-trin guide her, og skifte lygterne på ingen tid: 

 • Find den rigtige type forlygter til din bil. 
 • Fjern de gamle forlygter fra bilen. For at gøre dette, skal du først afmontere frontpanelet og derefter løsne de to bolte, der holder forlygten på plads.
 • Monter de nye forlygter på bilen. Sæt frontpanelet på igen og stram boltene godt fast, så forlygten er sikkert på plads.

Nogle gange kan det være nødvendigt at skifte forlygterne på din bil. Den mest åbenlyse grund kan være, at din bils forlygte ikke virker længere. Men det kan også være, at du gerne vil have nogle bedre lygter installeret. Husk dog i dette tilfælde at undersøge, om dine ønskede forlygter passer til bilen og lovmæssigt er godkendte til både din bil og de danske veje.