Hvad er et hjulnav, og hvordan fungerer det?

Navet, som hjulet er monteret på, bærer hele køretøjets vægt, som yderligere forstærkes af dynamiske belastninger (acceleration, bremsning, sving).

I princippet er en naveenhed den enhed, der omfatter hjulleje, holdere, bolte og møtrikker, eller i undtagelsestilfælde navakslen.

Hjulnav

Hjulnavet er navet til montering af hjulskive og bremse. Dets opgave er at fastgøre hjulet og dets tilbehør, og for drivhjul at overføre drejningsmomentet fra differentialet til hjulet. Det er en af de mest pålidelige affjedringskomponenter, og den eneste måde at deaktivere navet på er ved en ulykke eller ved længerevarende drift under vanskelige forhold.

For at kunne klare konstante belastninger bearbejdes navene fra en støbejernsblok i stål til den ønskede form. Denne type arbejde muliggør en robust konstruktion uden spændingsområder.

Navets ydre (store) fælg bærer bremseskiven (tromlen) og fælgen, som er fastgjort med de medfølgende bolte eller stifter. Den indre fælg er forsynet med et leje (et eller to), som kan være placeret på den ydre eller indre del af navet, afhængigt af dets formål og monteringssted.

Fejl i navet, hvordan man udskifter navet

Generelt går selve navet af metal næsten aldrig i stykker. Størstedelen af fejlene skyldes både naturligt og utilsigtet slid på lejerne. Tegn på fejl i lejerne er bl.a. brummen under kørsel, overophedning, tab af smøremiddel, forvrængning af overfladen og hjulspil. Navlejet skal udskiftes ca. hvert 3. år, men denne periode kan forkortes eller forlænges afhængigt af kørestil, køretøjets driftsform og andre belastningsfaktorer.

Specialister anbefaler at kontrollere chassisets tilstand ved hvert serviceeftersyn: specialisterne kan opdage og fjerne problemet helt fra starten uden at vente på ulykken.

Hverken navet eller navlejet må repareres – hvis der konstateres funktionsfejl, må de kun udskiftes. De kan kun udskiftes på den side, hvor de skal udskiftes (venstre eller højre side). I modsætning til mange andre dele af hjulophæng er det ikke nødvendigt at udskifte navdele parvis.

Dette værktøj skal du bruge til udskiftning af hjulnav / hjulleje

Enhver mekaniker – hvad end man er professionel mekaniker eller gør-det-selv-mand – har brug for det helt rigtige værktøj. Til udskiftning af hjulnav / hjulleje vil det give rigtig god mening at investere i et SKF monteringsværktøjsæt.

Skal du have held med at skifte hjulnavet på egen hånd? Det populære monteringsværktøjsæt SKF kan hjælpe dig med dette. Sættet indeholder en praktisk kuffert med alt det værktøj, du har brug for til dit arbejde. Der medfølger f.eks. et værktøjssæt til montering, hjulnav og lejer.

 

Nedenfor er der forresten en interessant video om dette sæt, og om hvordan man arbejder med det:

https://www.youtube.com/watch?v=wHrfKITlSNE