Når du skal købe en brugt bil, så er der nogle ting du skal være ekstra opmærksom på, i forhold til hvis du købte en ny bil. Du skal specielt være på vagt, hvis du køber bilen af en privatperson, da de ikke er dækket af købelovens forbrugerbeskyttelse paragraffer. Køb af bil ved privatperson vil oftest være ”købt som beset” og uden reklamationsret.

Derudover skal du også tjekke om alle dokumenter såsom; restgæld og synsrapport, er som de bør være, før du underskriver en købskontrakt.

Køb ved forhandler og få 2 års reklamationsret

Hvis du køber brugt bil igennem en bilforhandler, så gælder købeloven, hvilke vil sige du er dækket af 2 års reklamationsret som forbruger. Denne reklamationsret forpligter, forhandleren til at udbedre eventuelle fejl, og mangler på køretøjet i op til 2 år efter handlen er indgået. Hvis der er nogle fejl ved bilen der ikke kan udbedres, så er forhandleren forpligtet til at bytte bilen, eller give dig pengene tilbage.

Hvis forhandleren har gjort opmærksom på eventuelle fejl i forbindelse med handlen, så er forhandleren naturligvis ikke forpligtet til at udbedre denne fejl eller mangel. Det skal dog understreges, at reklamationsretten kun dækker de fejl og mangler, der var til stedet på leveringstidspunktet.

Hvorvidt om det er forhandleren, eller dig der skal påvise, at der var en fejl eller mangel på leveringstidspunktet afhænger af, hvor længe du har ejet bilen.  Hvis du har ejet bilen maksimalt seks måneder, så er du dækket formodningsregel i købeloven. Det vil sige, at hvis du har ejet bilen mindre end seks måneder, så forventes det at bilen havde den pågældende fejl eller mangel på leveringstidspunktet.

Hvis forhandleren ikke mener, at fejlen eller manglen var på leveringstidspunktet, så er det forhandlerens ansvar at bevise at der ingen fejl eller mangel var ved leveringstidspunktet. Hvis du har ejet bilen længere end 6 måneder, så er dit ansvar at kunne bevise eller sandsynliggøre, at en given fejl eller mangel var til stedet på leveringstidspunktet.

Tjek bilens dokumenter grundigt igennem før køb

Det første du skal tjekke er, om der er restgæld i bilen før du gennemfører en handel. Der kan være restgæld i bilen, hvis den er finansieret med et banklån der ikke færdigbetalt, eller så kan der være taget pant i bilen. En restgæld følger med bilen og denne gæld forsvinder ikke, selvom bilen skifter ejer og står i et andet navn på registreringsattesten. Du kan tjekke om der er restgæld i bilen her.

Det kan også være en god ide, at tjekke synsrapporten på bilen og evt. se om synstidspunktet stemmer overens med det sælger har oplyst, eller om bilen for den sagsskyld er godkendt ved det sidste periodiske bilsyn. Du kan tjekke det sidste bilsyn og synstidspunkt på tjekbil.dk